Модерен стил за интериор – характеристики и употреба на технически камък. Разговор с дизайнера Joanna Prowancka

news-avant-quartz-Modern-style-for-interiors-004

Опростени, лишени от излишни предмети пространства, в които всяко нещо има своето място – това определено е една от най-популярните теми, когато става дума за съвременен интериорен дизайн. Ето защо не е изненада, че модерният минимализъм се налага във все по-голям брой домове и апартаменти. Повече за този интериорен стил ще ни разкаже Joanna Prowancka, дизайнер от Wzorcownia Interior Design Studio.

Когато декорираме къща или апартамент, прекарваме много време в избор на тема, която ще добави характер към интериора. Дизайн, цветове, функционалност – искаме всичко да работи заедно. Кой е най-добрият начин да представите модерния стил в интериора, за да отразите неговия характер възможно най-точно?

Joanna Prowancka: Ако трябва да избера две думи, които най-добре определят модерния стил, те биха били функционалност и консистентност. Това е така, защото въпреки външния вид, това е стил с обикновено ограничена цветова палитра, в която доминират приглушените цветове. Материалите, използвани в интериорния дизайн, също не са какви да е.  Модерният стил разчита предимно на естествени и висококачествени материали. Що се отнася до самите стаи, модерните (да не се бъркат със съвременните!) пространства са отворени, семпли и едноцветни. Целта е всички съоръжения да бъдат максимално удобни и функционални за всички членове на домакинството.

Опростените форми на мебелите и ограничения брой ненужни аксесоари са в основата на естествената модерна елегантност. Но в никакъв случай модерният дизайн не трябва да се бърка с аскетизма! Всички запълващи пространството елементи са от голямо значение. Те обаче са много по-малко и са идеално експонирани. Модерният стил в дома или апартамента ще използва решения, които оптически увеличават пространството. Това включва използването на аксесоари като напр. огледала, хомогенни стенни покрития, широкоформатни плочи (напр. използване на кварцови повърхности, голямоформатни плочи, твърди акрилни повърхности, които намаляват броя на фугите).

В модерния интериор няма място за безпорядък и диспропорции. Всеки елемент има своето място и е правилно позициониран.