Skip to content

Свойства на техническия камък

Техническият камък е композитен продукт, изработен от 95% естествен материал (кварц, гранит, мрамор) и 5% полиестерна смола с много високи физико-механични характеристики. Производството се осъществява по така наречената Breton технология. Техническият камък притежава много по-добри технически от естествените камъни (гранит, мрамор и др.), като здравина, топлоустойчивост, киселиноустойчивост, антибактериалност и др.

Технологията позволява да се произвеждат големи плочи с прецизни размери и дебелини. Лабораторното синтезиране на изходните вещества гарантира еднаквост на цветовата гама.

stoneItaliana-gallery-kitchen-3

Етапи на производствения цикъл

 • селекция и дозировка на инертните материали според желания цвят и технически параметри;
 • смесване на инертните материали със смола и оцветители;
 • поставяне на сместа в специални за целта форми. Материалът се поставя във вакуумна камера и чрез вибро-компресионнен процес материалът добива абсолютна плътност.
 • втвърдяването на материала се осъществява чрез термична обработка в пещ, след което се оставя да изстине.
 • обработка на повърхностния слой – повърхността на техническия камък може да бъде обработен по следните варианти: полиранграпав /brush/ и мат;
 • разкрояване на големи плочи или плочки с определени размери.

Приложение

Поради предимствата на техническия камък пред естествените камъни, той намира широко приложение, като интериорно и екстериорно решение. Техническият камък е изключително подходящ за:

 • Кухненски плотове
 • Плотове за баня
 • Плотове за лаборатории и здравни организации
 • Настилки
 • Фасади
 • Облицовки
 • Стълбища
 • Первази
 • Декоративни решения
lumina_nerolaurent_2022_01_island
technistone-noble-athos-brown-use-002

Технология и обработка

Производственият процес започва със смесването на комбинация от суровинни материали (кварц или мрамор) с най-различни размери на зърното (от фин прах до зърна с диаметър 5-6 мм), органични бои и структурна полиестерна смола (приблизително 7%). Освен че действа като свързващ материал, смолата допринася за завършеността на продукта като показва отлични характеристики – якост на огъване, ударна якост и нисък коефициент на абсорбция, като по този начин се получават физични свойства и характеристики, които са много по-високи от тези на суровинния материал. Полиестерната смола е втвърдена с нагряване и, чрез компютъризирания производствен процес на виброкомпресия под вакуум при високо налягане, позволява производството на голямоформатни слабове (120 x 120 cm и 140 x 305 cm) с различни дебелини (1-, 1.3-, 2- и 3-cm), подходящи за широк набор от приложения.

Цикълът на обработка предвижда производството на отделни слабове, като по този начин се елиминира нуждата от трудите и скъпи операции по рязане, които са типични за всички естествени камъни. Суровите материали първоначално се смесват и хомогенизират с компютърно контролирани машини. Получената смес след това се излива – в нужното количество за получаване на съответната дебелина – между два хартиени листа, поставени на конвейер, който доставя продукта в зоната за компактиране, където сместа се пресова в слабове. Всеки слаб след това се втвърдява във втвърдителна камера, която представлява кулоподобна конструкция с множество нагревателни рафтове, в която се поддържа температура между 80 и 85°C. Чрез топлинната обработка сместа, пресована в слаб, се втвърдява приблизително за 30-40 минути, което е наполовина на времето, нужно за пълен производствен цикъл на един слаб. Най-накрая всеки слаб се обработва с желаната повърхностна обработка на няколко стъпки – заглаждане на повърхността, калибриране, полиране, очистване, фасетиране и обработка на ръбовете, в зависимост от предназначението. Завършените слабове могат да бъдат доставяни в много големи количества с контролирани характеристики, отговарящи на стандартите за качество, като например консистентност на теглото, дебелината и компактност и хомогенност на дизайна и цвета на повърхността.

Причини да изберете техническия камък:

 

Здрав Здрав
Минимална поддръжка Минимална поддръжка
Непорьозен Непорьозен
Удароустойчивост Удароустойчивост
Лесен за почистване Лесен за почистване
Вечен блясък Вечен блясък
Устойчив на надраскване Устойчив на надраскване
Устойчив на петна и замърсяване Устойчив на петна и замърсяване

Нашите брандове

Ние сме официален представител и вносител за Бългаария на следните световно известни марки за производство на технически камък: Symphony, Lumina Stone, Maestro Quartz, Calisco, Belenco, Coante, Ker It | StoneItaliana, Cimstone, SileStone, Quarella, Santamargherita, Radianz, TechniStone, Okite, LG Hausys.